Bridgeregler

Bridge, som startade som ett roligt kortspel för att fördriva tid samt underhålla sig själv, är idag en sport du kan tävla i. Spelet härstammar ursprungligen från det amerikanska kortspelet ”whist” som kort och gott bygger på sticktaggningar- något som finns i flera varianter i svenska kortspel idag. Läs vidare nedan för att ta reda på reglerna i bridge!

Hur börja spela?

Som det gamla ordspråket säger, övning ger färdighet. Precis så fungerar bridge, du måste prova och spela om och om igen för att lära dig hur det fungerar. Eftersom att bridge är ett kortspel för flera spelare krävs det att du spelar det med andra, det går att spela online samt fysiskt. Ladda ned gratisversioner av bridge på din dator för att få en skola i hur det fungerar.

Vad går bridge ut på?

Bridge går kort och gott ut på att du som spelare skall samla så mycket poäng som möjligt under en spelomgång. Du samlar poäng genom stick, och ett stick fås varje gång en motspelare spelar ett av sina kort. Anledningen till att bridge är klassas som en tävlingssport är för att spelet inte handlar om tur eller slump, utan snarare om kunskap och erfarenhet.

Regler i bridge

I bridge är det mycket övning, erfarenhet och kunskap som gör dig duktig och tur har inget med kortspelet att göra. Du skall samla stick och på så sätt få poäng, vilket du får när din motspelare väljer att spela något av sina kort. Det krävs minst fyra spelare för att spela bridge och med en kortlek på 52 kort kan ett par få 13 stick i bästa fall. Innan spelet drar igång påbörjas en så kallad budgivning där alla motspelare och konkurrenter försöker, med hjälp av sina kort, buda högst. När spelet sedan börjar skall du genom ditt bud samt dina poäng få det spel du budat för. Lyckas du inte med detta får du istället spela försvar, vilket innebär att försöka få dina motspelare att misslyckas. Visst låter det som ett nervkittlande kortspel? Prova på bridge, lycka till!